Termékeink

Hogyan válasszunk páraelszívót?


A helyiség mérete


A megfelelő teljesítmény kiválasztása elsősorban nem a helyiség méretétől függ, hanem több befolyásoló tényező együttes eredménye.

A páraelszívók elsősorban az aktív főzőlap közvetlen közelében kell, hogy megfelelően működjenek, azaz meg kell, hogy akadályozzák a zsíros gőzök és kellemetlen szagok továbbterjedését a légtérben. A főzőfelület környezetének megfelelő elszívásához akár 150-300 m3/h szabvány szerinti légszállítási kapacitással rendelkező páraelszívó is megfelelő lehet.

 

Miért van szükség mégis nagyobb teljesítménnyel bíró készülékre?
A páraelszívó által „legyőzendő” légáramlás (huzathatás) függ a helyiségek méretétől, a nyílászárók és/vagy légutánpótlásért felelős egyéb eszközök (pl. légbevezetők) típusától, elhelyezésétől. Nem minden konyhában oldható meg a rövid (0,5-1 m) légtechnikai kivezetés. A hosszabb csőszakaszok, idomok, opcionálisan használt pillangószelepek, mind ellenállást képviselnek a rendszerben, ezért könnyen lehet, hogy egy szabvány szerint max. 600m3/h légszállítással rendelkező páraelszívó mérhető teljesítménye a hatékony elszívási érték alá csökken.

 

Azt is fontos megjegyezni, hogy a szabvány szerinti maximum. illetve a telepítési módtól függő valós légszállítási érték a készülék legmagasabb fokozatát használva érhető csak el. Tehát egy nagyobb kapacitású készüléket választva megfelelő légcsere valósulhat meg már 1-es vagy 2-es fokozaton is, amely zaj szempontjából (sokkal halkabb páraelszívás) és a páraelszívó várhatóan hosszabb élettartama miatt jelenthet előnyt.

 

A teljesítmény kiválasztásánál további fontos szempont a különböző főzési szokások figyelembe vétele (intenzitás, fűszerezés, a főzés gyakorisága). Tehát a megfelelő teljesítmény kiválasztása elsősorban nem a helyiség méretétől függ, hanem több befolyásoló tényező együttes eredménye. A vásárlásnál ezért több szempontból is ajánlott egy nagyobb teljesítményű páraelszívó kiválasztása.


vissza