Termékeink

Nodor


NODOR indukciós kerámialapok


Az indukció lényege, hogy az elektromos áram gerjesztése a mágneses térerősség változtatásával, vagy a vezető mozgatásával a mágneses térben jön létre....

NODOR indukciós kerámialapok

Először is érdemes tisztázni az indukciós fogalmat.
 

Mi az indukciós elv?
Az indukció lényege, hogy az elektromos áram gerjesztése a mágneses térerősség változtatásával, vagy a vezető mozgatásával a mágneses térben jön létre. Elvét a 19. század közepén James Clark Maxwel fizikus fedezte fel. Ő jött rá, hogy ha fémet helyez mágneses mezőbe, akkor hő keletkezik. Az indukciós technikát az 1970-es évek végén használták először a konyhában főzéshez.

Hogyan is működik az indukciós kerámialap főzés közben?
Ezeknél a főzőlapoknál egy elektromágnest helyeznek a főző felület alá. Ha a váltakozó áram átmegy ezen az elektromágnesen, akkor egy gyorsan változó mágneses mező keletkezik. Ha a mágneses mező fölé egy olyan edényt teszünk, aminek van vas tartalma (tehát mágnesezhető), akkor elektromos áram keletkezik, megnő az ellenállása és hő képződik. A hagyományos lapokkal ellentétben a melegítés önmagában az edényben történik és nem az alatta lévő lapon.
 

Mi az előnye az indukciós lapoknak?
Az indukciós főzőlapok esetében kicsi a hőveszteség, ezáltal a lap nagyon hatékony. Emiatt kevesebb ideig kell főzni az ételt és a lap kevesebb energiát használ, tehát energiatakarékos. A szakirodalom szerint az elektromos lapok 50%-os míg az indukciós 80%-os és a gázfőzőlapok pedig 30%-os hatékonysággal üzemelnek. Az alábbi összehasonlító táblázat ezt nagyon jól szemlélteti.
 

nagyításért kattintson a képre


Mi a hátránya?
Egyedüli hátránya, hogy csak vasat tartalmazó (mágnesezhető) edény használható az indukciós főzőlapon. Az edények vastartalmát egy egyszerű mágnessel meg lehet állapítani, ha hozzáérintjük az edényhez és rajta marad, akkor az edény használható az indukciós kerámialapon.


vissza
Lapozzon bele legújabb katalógusunkba!
Belelapozok